The Liberal Traveler Rotating Header Image

April 13th, 2011:

The Perfect Scenario (Alaska Itinerary)

I haven’t been able to sleep recently. Last night I was up till 2am working on an itinerary for the Alaska trip. The more I research the more I want to do and I just don’t have time for it. Who woulda thunk that 18 days isn’t enough time to drive from New York to Alaska and back? ;)

I’ve given up a few less important, and more “local” things like visiting Amish Country and Argonne National Laboratory. They’re directly on route, but I figured if I leave Wednesday night and drive thru the night I’ll get a 12hr head start, meaning I’ll be going through PA and OH at night, seeing nothing. The Argonne tour is 2 hours long, and may not be that interesting. It’s not worth the risk.

The following itinerary basically plots out the major cities and activities I plan on doing. I just wanted to write it all out, figure mileage and time, to make sure I can pull this off. Smaller attractions and things to do in each city are left out for now, plus I still have another checklist of things I found that I need to merge into this.

Any readers with suggestions (routes, sites, miscalculations) please let me know.


View Alaska Road Trip – Version 5 in a larger map

______________________________
ITINERARY
______________________________

DAY: 0
START: NEW YORK
DATE: JUNE 29TH – 10PM

New York to Chicago : 813 miles / 14 hours

TOTAL : 14 HOURS
END: CHICAGO – 12PM
______________________________

DAY: 1
START: CHICAGO, IL
DATE: JUNE 30TH – 12PM

Chicago to Chippewa Falls : 326 miles / 5 hrs
Brewery Tour / 1hr
Chippewa Falls to Fargo : 330 miles /  5 hrs

TOTAL : 11 HOURS
END: FARGO – 11PM

______________________________

DAY: 2
START: FARGO, ND
DATE: JULY 1ST – 8AM

Fargo to Saskatoon : 670 miles / 12 hrs

TOTAL : 12 HOURS
END: SASKATOON – 8PM

______________________________

DAY: 3
SASKATOON, CANADA
DATE: JULY 2ND – 7AM

Saskatoon to Edmonton : 326 miles / 6 hrs
Tour Town and West Edmonton Mall – 3 hrs
Edmonton to Dawson Creek : 365 miles / 6 hrs

TOTAL : 15 hrs
END: DAWSON CREEK – 10PM

______________________________

DAY: 4
DAWSON CREEK, CANADA
DATE: JULY 3RD – 8AM

Visit Mile 0
Dawson Creek to Liard Hot Springs: 469 / 8 hrs

TOTAL : 8 hrs
END: LIARD HOT SPRINGS – 4PM

______________________________

DAY: 5
LIARD HOT SPRINGS, CANADA
DATE: JULY 4TH – 8AM

Liard Springs to Whitehorse: 401 miles / 7 hrs
Visit Signpost Forest
Visit Yukon Interpretive Centre / .5 hrs
Whitehorse to Tombstone Terr. : 316 miles / 5.5 hrs

TOTAL : 13 hrs
END: KLONDIKE, YUKON – 9PM

______________________________

DAY: 6
KLONDIKE, YUKON
DATE: JULY 5TH – 8AM

Visit Tombstone Territorial Park / 1hr
Gold Rush Tour / 2 hrs
Tombstone Terr to Tok : 219 miles / 5 hrs
(Top of the World Highway)
Tok to Fairbanks : 202 miles / 4 hrs
Tour North Pole / 1 hr

TOTAL : 13 hrs
END: FAIRBANKS – 9PM

______________________________

DAY: 7
FAIRBANKS, ALASKA
DATE: JULY 6TH – 8AM

Fairbanks to Deadhorse : 495 dirt miles / all day

TOTAL: All day
END: DEADHORSE

______________________________

DAY: 8
DEADHORSE
DATE: JULY 7TH – 8AM

Arctic Circle Tour
Deadhorse to Fairbanks : 495 dirt miles / all day

TOTAL: All day
END: FAIRBANKS

______________________________

DAY: 9
FAIRBANKS
DATE: JULY 8TH – 8AM

Fairbanks to Talkeetna : 273 miles / 5 hrs
Flightseeing around Denali National Park / 2 hrs
Talkeetna to Anchorage: 113 miles / 2 hrs
Tour Anchorage (A Wildlife Center?) / 4 hrs

TOTAL: 13 hrs
END: ANCHORAGE – 9pm

______________________________

DAY: 10
ANCHORAGE
DATE: JULY 9TH – 7AM

Anchorage to Tok : 318 miles / 6 hrs
Tok to Haines : 438 miles / 9 hrs

TOTAL: 15 hrs
END: HAINES – 10PM

______________________________

DAY: 11
HAINES
DATE: JULY 10TH -  9AM

Ferry to Juneau / 4.5 hrs
Tour Juneau / 5 hrs

DEPART: JUNEAU – 6:45PM

______________________________

DAY: 12 AND 13
JUNEAU
DATE: JULY 11TH – 12TH

Ferry to Prince Rupert, arrive July 12th – 2:30pm
Prince Rupert to Prince George: 446 miles / 8.5hrs

TOTAL: X
END: PRINCE GEORGE – 11pm

______________________________

DAY: 14
PRINCE GEORGE
DATE: JULY 13TH – 7AM

Prince George to Banff : 411 miles / 7 hrs
Tour Banff : 1 hr
Banff to Helena : 458 miles / 8 hrs

TOTAL: 16 hrs
END: Helena – 11pm (Continue Driving if possible)

______________________________

DAY: 15
HELENA
DATE: JULY 14TH – 7AM

Helena to Yellowstone: 220 miles / 4 hrs
Tour Yellowstone / 4 hrs
Yellowstone to Mount Rushmore : 411 miles / 6 hrs

TOTAL: 14 hrs
END: MOUNT RUSHMORE – 9PM

______________________________

DAY: 16
RUSHMORE
DATE: JULY 15TH – 8AM

Tour Rushmore / 2 hrs
Tour Badlands
Tour Corn Palace / 1 hr
Rushmore to Des Moines : 650 miles / 10 hrs

TOTAL: 13 hrs
END: DES MOINES – 9PM

______________________________

DAY: 17
DES MOINES
DATE: JULY 16TH – 9AM

Des Moines to Toledo : 568 miles / 9 hrs

TOTAL: 9 hrs
END: TOLEDO – 6PM (Continue driving if possible)

______________________________

DAY: 18
TOLEDO
DATE: JULY 17TH – 8AM

Toledo to Croton : 634 miles / 10 hrs

TOTAL: 10 hrs
END: CROTON – 6PM

______________________________